Odnośniki
|
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ząbek czosnku i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Miąższ oliwek oddzielić od pestki, pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, usunąć z nich pestki, miąższ pokroić na duże kawałki. Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku, zrumie- nić w niej na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodać kawałki pomidorów, oli- wek, przecier pomidorowy i krótko poddusić, a następnie zalać gorącym wywarem warzywnym. Zupę przyprawić pieprzem i szczyptą soli. Gotować około 10-15 minut. Równolegle nastawić piekarnik na temperaturę 200oC. Zupę zdjąć z ognia, zaprawić śmietaną i wymieszać. Przelać do żaroodpornego naczy- nia, na wierzchu ułożyć plasterki sera mozzarella. Naczynie wstawić do pie- karnika na kilka minut (ser musi się roztopić). Posypać drobno pokrojony- mi listkami bazylii. 1 porcja zawiera: około 230kcal i 30 mg kwasu moczowego. JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM • 2 średniej wielkości ziemniaki, • 2 jajka, • pół pęczka szczypiorku, 33 Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta • 2 łyżki jogurtu naturalnego, • 2 łyżki twarogu półtłustego, • 1 łyżka musztardy sarepskiej, • grubo mielony pieprz, • sól jodowana. Ziemniaki umyć i gotować ok. 20 min. w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo i ostudzić w zimnej wodzie. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Jo- gurt wymieszać z serem, musztardą i szczypiorkiem, najłatwiej za pomocą trzepaczki. Sos przyprawić grubo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Jajka obrać ze skorupek i przekroić na pół. Ugotowane ziemniaki odlać i pokroić w grube plastry. Jajka i ziemniaki podawać na talerzu polane sosem musz- tardowym. 1 porcja zawiera: około 440 kcal i 45 mg kwasu moczowego. PLACKI MARCHWIOWE Składniki na 4-5 placków: • 3 małe marchewki, • średniej wielkości ziemniak, • 50 g owczego sera (feta), • pół pęczka szczypiorku, • tymianek, oregano, • jajko, • łyżeczka mąki ziemniaczanej, • grubo mielony pieprz, • 1/3 kostki wywaru warzywnego, • 2 łyżki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Marchewki i ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fe- tę pokroić na kawałki. Szczypiorek opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Star- tą marchew i ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką ziemniaczaną. Dodać fetę, przyprawić pieprzem i ziołami. Dodać 1/3 kostki wywaru warzywnego rozpuszczonego w łyżce wody. Masę dobrze wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na gorącym oleju. Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta 34 Jedna porcja zawiera: około 570 kcal i 60 mg kwasu moczowego. TWAROŻEK Z CZOSNKIEM / DODATEK DO 4-5 PLACÓW • 3 czubate łyżki chudego twarożku, • 2 łyżki jogurtu naturalnego, • ząbek czosnku, • pół średniej wielkości cebuli, • mały ogórek kiszony, • natka pietruszki, • pół łyżki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, • grubo mielony pieprz. Twarożek i jogurt energicznie wymieszać trzepaczką. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Do masy twarogowo- jogurtowej dodać oliwę i szczyptę pieprzu. Całość wymieszać. 1 porcja zawiera: około 140 kcal i 15 mg kwasu moczowego. JAJECZNICA ŚRÓDZIEMNOMORSKA • 5 małych pomidorów, • pół żółtej papryki, • pół cebuli, • pół ząbka czosnku, • łyżeczka tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, • 2 jajka, • grubo mielony pieprz, • 30g sera owczego (feta), • świeża bazylia, • świeże oregano. Pomidory i paprykę umyć, pokroić w małą kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Fetę pokroić na nie- wielkie kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni i poddusić w niej cebulę i czo- 35 Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta snek. Kawałki pomidorów i papryki wrzucić na patelnię i krótko poddusić. Jajka ubić w talerzu. Dodać pieprz i fetę. Masę z jajek i fety przełożyć na pa- telnię, wymieszać, poczekać, aż jajko się zetnie. Świeże zioła opłukać, osu- szyć, posiekać i posypać nimi jajecznicę. Jedna porcja zawiera: około 370 kcal (1522kJ) i 45 mg kwasu moczowego. RYŻ PIECZONY Z POMIDORAMI • średniej wielkości cebula, • pół ząbka czosnku, • łyżeczka tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, • pół woreczka ryżu, • 250 ml wywaru warzywnego,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plblacksoulman.xlx.pl
|