image Strona Główna       image SKFAB00GBB       image ceelt smp       image Artykul1       image ArmyBeasts       image 2006 nov p3       

Odnośniki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ząbek czosnku i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Miąższ oliwek oddzielić
od pestki, pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, usunąć z nich pestki,
miąższ pokroić na duże kawałki. Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku, zrumie-
nić w niej na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodać kawałki pomidorów, oli-
wek, przecier pomidorowy i krótko poddusić, a następnie zalać gorącym
wywarem warzywnym. Zupę przyprawić pieprzem i szczyptą soli. Gotować
około 10-15 minut.
Równolegle nastawić piekarnik na temperaturę 200oC. Zupę zdjąć
z ognia, zaprawić śmietaną i wymieszać. Przelać do żaroodpornego naczy-
nia, na wierzchu ułożyć plasterki sera mozzarella. Naczynie wstawić do pie-
karnika na kilka minut (ser musi się roztopić). Posypać drobno pokrojony-
mi listkami bazylii.
1 porcja zawiera: około 230kcal i 30 mg kwasu moczowego.
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM
• 2 średniej wielkości ziemniaki,
• 2 jajka,
• pół pęczka szczypiorku,
33 Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta
• 2 łyżki jogurtu naturalnego,
• 2 łyżki twarogu półtłustego,
• 1 łyżka musztardy sarepskiej,
• grubo mielony pieprz,
• sól jodowana.
Ziemniaki umyć i gotować ok. 20 min. w osolonej wodzie. Jajka ugotować na
twardo i ostudzić w zimnej wodzie. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Jo-
gurt wymieszać z serem, musztardą i szczypiorkiem, najłatwiej za pomocą
trzepaczki. Sos przyprawić grubo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Jajka
obrać ze skorupek i przekroić na pół. Ugotowane ziemniaki odlać i pokroić
w grube plastry. Jajka i ziemniaki podawać na talerzu polane sosem musz-
tardowym.
1 porcja zawiera: około 440 kcal i 45 mg kwasu moczowego.
PLACKI MARCHWIOWE
Składniki na 4-5 placków:
• 3 małe marchewki,
• średniej wielkości ziemniak,
• 50 g owczego sera (feta),
• pół pęczka szczypiorku,
• tymianek, oregano,
• jajko,
• łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• grubo mielony pieprz,
• 1/3 kostki wywaru warzywnego,
• 2 łyżki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Marchewki i ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fe-
tę pokroić na kawałki. Szczypiorek opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Star-
tą marchew i ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką ziemniaczaną. Dodać
fetę, przyprawić pieprzem i ziołami. Dodać 1/3 kostki wywaru warzywnego
rozpuszczonego w łyżce wody. Masę dobrze wymieszać. Olej rozgrzać na
patelni. Usmażyć placki na gorącym oleju.
Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta 34
Jedna porcja zawiera: około 570 kcal i 60 mg kwasu moczowego.
TWAROŻEK Z CZOSNKIEM / DODATEK DO 4-5 PLACÓW
• 3 czubate łyżki chudego twarożku,
• 2 łyżki jogurtu naturalnego,
• ząbek czosnku,
• pół średniej wielkości cebuli,
• mały ogórek kiszony,
• natka pietruszki,
• pół łyżki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek,
• grubo mielony pieprz.
Twarożek i jogurt energicznie wymieszać trzepaczką. Ząbek czosnku obrać,
przecisnąć przez praskę. Cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Do masy twarogowo-
jogurtowej dodać oliwę i szczyptę pieprzu. Całość wymieszać.
1 porcja zawiera: około 140 kcal i 15 mg kwasu moczowego.
JAJECZNICA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
• 5 małych pomidorów,
• pół żółtej papryki,
• pół cebuli,
• pół ząbka czosnku,
• łyżeczka tłoczonej na zimno oliwy z oliwek,
• 2 jajka,
• grubo mielony pieprz,
• 30g sera owczego (feta),
• świeża bazylia,
• świeże oregano.
Pomidory i paprykę umyć, pokroić w małą kostkę. Z papryki usunąć gniazda
nasienne. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Fetę pokroić na nie-
wielkie kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni i poddusić w niej cebulę i czo-
35 Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta
snek. Kawałki pomidorów i papryki wrzucić na patelnię i krótko poddusić.
Jajka ubić w talerzu. Dodać pieprz i fetę. Masę z jajek i fety przełożyć na pa-
telnię, wymieszać, poczekać, aż jajko się zetnie. Świeże zioła opłukać, osu-
szyć, posiekać i posypać nimi jajecznicę.
Jedna porcja zawiera: około 370 kcal (1522kJ) i 45 mg kwasu moczowego.
RYŻ PIECZONY Z POMIDORAMI
• średniej wielkości cebula,
• pół ząbka czosnku,
• łyżeczka tłoczonej na zimno oliwy z oliwek,
• pół woreczka ryżu,
• 250 ml wywaru warzywnego, [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blacksoulman.xlx.pl